deutsch english español
   
   

Participant: Stefan Roman
Perioada: 3 - 9 septembrie 1996
Zona: Banatul sârbesc, defileul Dunării, valea Cernei, valea Jiului - România, Serbia
Distanţa: 428 km


Informaţii utile
 

Primele zile din septembrie sunt şi ultimele zile ale vacanţei de vară. Este ultima ocazie pentru a pleca mai multe zile într-o tură cu bicicleta. Aşa vine că am pornit singur spre sud-vestul ţării, urmând apoi să traversez Carpaţii spre depresiunea Petroşani. Cu trenul m-am apropiat de graniţa cu Republica Yugoslavia, la Jamu Mare de unde am pedalat cei 15 km până la vamă. Vroiam doar să intru pentru 2 zile în Yugoslavia şi să-mi continui drumul spre defileul Dunării. Intrând în Voievodina, grănicerii au rămas surprinşi să vadă un puşti de 16 ani plecat singur cu o bicicletă aşa de încărcată într-o ţară străină. De primul oraş, Vrsac, am trecut repede fără să mă opresc. Era pentru prima dată când eram singur într-o ţară slavică şi eram destul de neliniştit, neştiind care este situaţia în tară după războiul din Bosnia.

Comunicarea o făceam prin semne, se pare că aşa de bine încât şi un portar mi-a permis să dorm în căsuţa lui de la intrarea unei mori. La prima oră, înainte să vină muncitorii la tura de dimineaşă a trebuit să plec de acolo. Nici în Bela Crkva nu m-am oprit, am continuat spre următorul punct de frontieră, la Naidăş. De aici am trevarsat scunzii Munţi ai Locvei, ajungând la Pescari în Defileul Dunării. De-a lungul fluviului satelele sunt puţine, circulaţia slabă şi drumul pe alocuri neasfaltat. Dar peisajul este de un pitoresc aparte, masivele calcaroase fiind acoperite cu asociaţii termofile unice pe teritoriul României. în apropierea satului Dubova am traversat Cazanele Mari şi Cazanele Mici unde malurile Dunării se apropie cel mai mult. în această tură nu am luat cortul cu mine, fiind nevoit să-mi caut în fiecare seară un loc de dormit pe la oameni. După o lungă zi, cu 175 de km pedalaţi, noaptea în Orşova am petrecut-o în salonul spitalului municipal.

Valea Cernei, dominată de pereţi verticali de 300-400 m, am urcat-o prin Băile Herculane până în pasul Jiu-Cerna, ajungând pe înserate în la o cabană forestieră de pe valea Jiului. Următoarea zi, datorită schimbării bruşte de vreme în Petroşani am decis să mă întorc la Cluj.

 
 
 
© www.stefanroman.com 2001 - 2009
vizitatori