deutsch english español
   
   

Participanţi: Stefan Roman, Mihai Benea
Perioada: 3 iunie - 13 septembrie 1999
Zona: peninsula Scandinavă din Danemarca până la Capul Nord, cel mai nordic punct european, partea estică a zonei baltice - Germania, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Rusia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia
Distanţa: 5151 km


Parteneri media
Informaţii utile
Sponsori

11 iulie 1999, 23:19

După 560 de km (6 zile) pe biţă am ajuns la Copenhaga. Suntem la Helle Bliddal, doamna de la DCF (Danks Cyclist Forbund) care ne-a trimis invitaţiile. Sunt foarte cum se cade şi ne simţim bine la ei. Mâine mergem la ambasada Suediei să depunem cererea de viză şi vom vizita oraşul. Nu am avut încă probleme, prima zi s-a rupt lantul, dar am avut unul de schimb (s-a rupt chiar in Hamburg).
Am avut o intervenţie la CD Radio miercuri. Traseul până acum a fost numai pe drumuri de bicicletă, paralele cu cele de trafic auto sau separate - foarte faine - Hamburg - Schleswig - Flensburg - Sonderborg - Faaborg - Svendborg - Vordingborg - Koge - Copenhaga. Dacă ai putea da stire pe la toti (club, părinţi) m-aş bucura. Voi reveni peste câteva zile cu noutăţi.

16 iulie, 12:59

suntem în Suedia, în Varberg la mare, la 80 km de Göteborg. Ieri seară a fost un chef mare, ne-am distrat de numa numa. Incercăm să sunăm astăzi între 16 şi 17.

17 iulie, 14:03

Suntem în Göteborg (930 km). Astăzi vrem să ajungem până pe la Vanersborg, la lacul Vanern. Cam peste 5-6 zile vom fi în Oslo, de unde vom suna. în rest, totu-i bine, doar că lui Mihai i se tot rup spiţele.

 

27 iulie, 12:09

Suntem la Sogndal, pe Sognefjorden (1720 km până astăzi). E superb pe aici, numa soare, munte şi mare. Am venit o bucăţică cu vaporul, destul de ieftin, dar de fapt, nu aveam încotro. Era un drum care urca la peste 1000, de la 0. Am evitat chestia elegant, alegând bărcuţa. Astăzi ne vom îndrepta spre şoseaua Sognefjell, cel mai înalt pas din Scandinavia care trece la 1440m. După ce am gătat şi cu asta, ne mai dăm puţin pe la mare, dacă e vreme faină. Până una alta, salutări la toata lumea şi probabil, nu e sigur, vom suna vineri (doar dacă avem ceva interesant de zis), dacă nu vom suna luni.

31 iulie, 15:38

Hallo CD-RADIO,

astăzi la o mică pauza vom nota toate datele la care am sunat la voi. Il vom multumi si pe Miti. Noi suntem tocmai intr-unul din cele mai splendide locuri din lume. Suntem pe Geirangerfjord. De aici, la nivelul mării, avem de urcat 1000 m, un pas numit Trollstigen cu priviri spectaculoase asupra fjordului, a unor cascade care cad în mare şi asupra vârfurilor ascuţite din jurul fjordului. (1990 km pana azi).
Ne-am dat iaraşi cu vaporaşele, am vizitat, am vazut, iar acuma pe urcare sper să prindem o mică ocazie, un camion, o rulota, ceva....... dacă nu, stăm să ne bronzăm.
Probabil vom suna luni, tot pe la 16-17, vom avea de relatat destule.

Serustok

Stefi si Sudoru (Mihai)

5 august, 11:35

Ieri am luat un tren- 140 DM- si am ajuns la Mo I Rana, la cercul polar. Cred că banii de la Connex, CG&GC s-au cam terminat. Am vorbit vreo 2 ore şi jumătate, deci 150 USD - sponsorizarea este de 100 USD.
Nouă ne merge bine,am trecut de toate crizele cu bine (in Oslo m-am operat la deget, mi-a tăiat o bucăţică din unghie, iar Sudoru se cam plictisise de mine şi de biţa lui, îi era dor de logodnică). Vrem să vizităm mâine un alt gheţar şi să vedem cum ajungem pe Lofoten. Până una alta, salutări la tot CCN-ul şi ţie, la toţi de fapt...

9 august, 17:22

Ciao Cd Radio,

dupa nesfârşite ploi (2 zile non-stop) şi cauciucuri sfârtecate am ajuns în orăşelul de pescari Bodo. Traseul parcurs de la ultima noastră intervenţie a fost foarte frumos, pe şoseaua de coastă "Coastal Route" RV17. Am avut ocazia să ne apropiem foarte mult de un gheţar, Svartisen, o senzaţie incredibilă. De asemenea am putut observa cel mai puternic curent cauzat de maree din lume- Tidevannstrom. Oricum, ultimele 3 zile au fost foarte grele, am cam îngheţat pe ploile scandinave şi au tot apărut probleme cu biţele...
La ora 21 avem un feribot care ne duce pe insulele Lofoten. Acolo vom urma Whale Route-ul până la Tromsoe. Sperăm să putem intra miercuri în direct.
Salutari la toti si bucurati-va de fiecare raza de soare.

Stefi si Mihai

16 august, 11:39

Ciao Radu,

suntem la doar 450 km de Nordkapp. Aşteptăm acuma un vapor ca să trecem pe partea cealaltă a fjordului. Avem 3250 km până acuma. Care-i baiul? Sudoru nu mai poate, nu mai vrea să se dea cu biţa. Probabil mai vine până la Nordkapp, de unde cu busuri şi trenuri se va întoarce. Am trecut de toate fazele de convingere, de rugăminţi, dar nu are rost. Eu voi continua şi singur şi sper foarte mult ca lumea să înţeleagă că eu nu pot să mă întorc cu el. Ar fi un foarte mare eşec pentru mine personal, el se va descurca şi fără mine pe trenuri, eu mai greu fără el, dar sper să răzbesc. Oricum, l-am rugat să mai facem încă 2-3 săptămâni, încet îincetişor, dar e cu moralul jos. Poate e mai bine pentru el să se întoarcă acasă. Eu am un scop şi un ţel care nu este numai Nordkapp, ci tot traseul, aşa că voi continua pe biţa prin Finlanda şi sper şi prin ţările baltice. Voi fi acasă probabil, aşa vreu eu, cam pe 15 septembrie, in jur de, nu stiu exact cand. Poate chiar mai repede. Voi încerca să citesc în următoarele zile un eventual răspuns de-al tău. Poate mai vorbeşti şi cu părinţii noştrii despre situaţia asta, dar eu am sprijinul părinţilor mei, ceea ce înseamnă foarte mult pentru mine.
Miti, te salut, Stefi

17 august, 17:18

Miti, să ştii că mailul tău mă ajută foarte mult, oricum am ajuns şi noi astăzi dimineaţă la această concluzie, cu toate că avem unele scăpări şi ne injurăm vreo jumătate de ora de numa.... Eu iţi mulţumesc foarte mult pentru lunga ta scrisoare şi mă bucură că nu numai eu gândesc aşa, mi-a ridicat moralul. îţi voi mai scrie de pe unde prind email, şi m-aş bucura să mai scrii şi tu, sau altcineva de la club. Acuma plouă aici şi va trebui să ieşim iarăşi în firg dar mai sunt doar 230 km şi asta motivează.

21 august, 15:04

sunt singur. La Nordkapp am fost joi, vineri am luat un autobuz care ne-a dus la Rovaniemi in Finlanda. Sudoru s-a dus cu trenul acasă. Acuma-s în Kemi, în capătul golfului Botnic. îi monoton pe aici, plan totul în jur şi de câteva zile tot numai prin pădure mă dau. Mă plictisesc de crapă asfaltul sub mine, mă tot gândesc la casă şi nu ştiu dacă voi mai pedala mult pe aici. M-am gândit ca într-o săptămână să ajung la Helsinki, sper să pot, iar de acolo nu mai mult de 10-15 zile.
Am dormit la o familie foarte faină într-o rulota şi am stat la o saună tradiţională cu pietre....

23 august, 11:25

După lungi pedalări, iată că am atins scopul principal al expediţiei, sosirea la Capul Nord pe biciclete. Datorită vremii foarte proaste din extremul nord al Norvegiei, am parcurs cu un autocar distanţa până la Rovaniemi în Finlanda, oraş aflat pe Cercul Polar. S-a produs însă o schimbare în echipa noastră, Mihai s-a întors acasă. Aşa că, pe ultima bucată voi pedala singur.
Peisajul finlandez e destul de monoton prin aceste regiuni nordice, sunt doar păduri, o şosea dreaptă care taie această pădure şi din când în când mai apare şi câte un lac. şi satele sunt la distanţe foarte mari. Fiind totul plan, pot însă să parcurg peste 120 km zilnic, aşa încât sper să ajung cam pe sfârşitul săptămânii la Helsinki. Acolo trebuie să primesc viza pentru ţările baltice, de unde în maxim 10 zile sunt acasă. Vremea e destul de bună, este doar puţin înnorat. Cu dormitul noaptea m-am descurcat foarte bine, am stat de fiecare dată pe la familii şi astfel nu a trecut nici o zi în Finlanda fără saună.

25 august, 20:20

De marţi seara sunt în Helsinki. Am grăbit puţin biţikliatul luând din Kuopio un autobus. Am petrecut noaptea asta în curtea unei şcoli, sub un tei. în afară de vântul care trecea prin sacul meu de dormit, totul a fost OK. Astăzi am depus la ambasade cereri de obţinere a vizelor pentu Estonia, Letonia si Lituania. A fost o fugă de la o amabasadă la alta. Sper ca pe vineri sa le am deja în pasaport. Fiind aşa aproape de St. Petersburg, am zis că nu trebuie să pierd ocazia de a-l vizita şi mi-am luat bilet de autobus pentru ora 23. Exista însă o neclaritate, nu ştiu dacă am nevoie de viză şi din păcate nici cei de la ambasada rusă nu stiau. Cred că-mi va prinde bine această pauză de pedalat. Apropos, astazi iara s-a rupt o geanta (dar e cusuta) si cauciucul pe spate de abia asteapta sa se rupa de tot.

27 august, 13:07

Serus. Iieri am fost în Rusia la Sankt Petersburg, a fost superb. Azi am făcut rost de vize şi la 17:30 am vapor spre Tallinn.

30 august, 14:15

Salutări din capitala Estoniei, din Tallinn. De vineri seară sunt în Estonia şi am avut un weekend inedit. Un prieten de-al meu de lângă Tallinn l-a care stau acuma m-a invitat la nunta fratelui său. Au fost două zile de mâncat şi băut non-stop, tot ceea ce am slăbit în două luni de pedalat am pus la loc în două zile. Oamenii pe care i-am cunoscut sunt foarte amabili, m-am înţeles foarte bine cu ei, cu toate că nu prea găseam o limbă comună. S-au bucurat să aibă un oaspete din România la nuntă.
Ce să vă spun despre Tallinn?! Este un oraş medieval bine păstrat, atestat documentar din secolul XIII. Oraşul vechi, de curand renovat invită astăzi mii de turişti dar şi localnici la o plimbare pe aleele înguste sau la o cafea într-unul din localurile din cetate.
Traseul meu următor va fi probabil pe insulele Hiiumaa şi Saaremaa, aflate la vest de Estonia în marea baltică.

1 septembrie, 13:19

Sunt în biblioteca orăşelului Kaste de pe insula Hiiumaa, vestul Estoniei. E vreme faină, insulele sunt fără mari denivelări, vânt bate mult, câteodată şi din spate. Doar că mi-e dor şi mie de casă. Am până acum 4110 km. Am sunat la CD Radio de la Nordkapp şi vineri am mai sunat din Helsinki. Acuma le voi trimite mai multe mailuri pe care ei le citesc la radio. M-am intâlnit cu Tapio Linna de la Liikeneliito din Helsinki.
Mai am 500 de km până la Riga. Trebuie să iau drumul direct din Saaremaa spre Riga fiindcă îmi expiră viza de Estonia.
Trebuie să plec din bibliotecă.

6 septembrie, 11:30

Merci că ai mers pe la mine pe acasă să discuti cu ai mei şi să le spui cum mai sunt. Sunt în Riga, stau la nişte oameni foarte faini şi astăzi mă voi plimba prin oraş.
Mai am vreo 7-10 zile şi-s acasă dar cred că nu mă mai duc pe la Minsk şi Vilnius, e prea departe şi nix mehr bani şi timp. Păcat, dar oricum a fost destul.
Nu stiu câte trenuri voi schimba, poate voi intra pe biţă în România, dar habar nu am pe unde, poate pe la Oradea, poate pe la Satu Mare. Depinde ce trenuri voi avea. Vei ştii cu două zile înainte când voi fi în Cluj şi oricum, telefonia mobilă ne va ţine în legătură.

8 septembrie, 23:49

Sunt în Lituania la Klaipeda. Stau noaptea asta aici la un club de cicloturism, e un tip simpatic aici cu care am stat toată seara la poveşti.
Cam 4-5 zile şi sunt la finish în Gdansk. Din Gdansk încă 2 zile şi Stefan e acasă. Deci, cam pe miercurea viitoare.

© www.stefanroman.com 2001 - 2009
vizitatori