deutsch english español
   
   

Despre mine şi ceea ce fac...

Sunt iubitor de munte şi de sport. Iubesc să călătoresc cu bicicleta. Sunt geograf şi sunt din Cluj.

Astea se datorează în mare parte familiei mele. La Cluj mi-am petrecut copilăria şi am descoperit alături de părinţi pasiunea pentru natură şi călătorit. Tarniţa în vară şi Băişoara în iarnă erau locurile mele preferate. Prima experienţă cu schiul am avut-o la tata-n spate în rucsac. Primele pluguri şi cristiane le făceam apoi în Hoia şi Făget, iar prima baie la Tarniţa. Când fratele meu mi-a făcut cadou o bicicletă şi părinţii mi-au dat voie să plec şi mai departe de cheile Baciului şi Făget cu bicicleta, am început să descopăr Carpaţii pedalând, din Bucovina până în defileul Dunării. Iar după ce mama mi-a făcut cadou un atlas al lumii, încetul cu încetul, nici graniţele ţării nu mai erau limitele turelor mele, aşa încât în 1997 deja pedalam prin fostele republici yugoslave.

În vară anului 1998 am terminat liceul "George Coşbuc", secţia germană. Trei luni mai tărziu, scurt după o expediţie cicloturistică în Turcia şi Cipru şi nişte reprize de învăţat, eram student la Universitatea Babeş-Bolyai la Facultatea de Geografie (secţia germană) şi la Ştiinţe Politice şi Administrative, secţia germană de Jurnalistică.

În toamna anului 1999, din nou după o fantastică expediţie pe bicicletă până la Capul Nord în Norvegia, am plecat cu o bursă de studiu pentru un an în Germania. Şi fiindca mi-am găsit exact domeniul care mă interesează în geografie, am şi rămas acolo. Este vorba de orăşelul Tübingen, din sudul Germaniei. Acolo am studiat Geografia Ţărilor în Curs de Dezvoltare, în combinaţie cu Ştiinţe Politice şi Managementul Dezastrelor Naturale. Regiunea mea de specializare este America Latină. Asta explică şi de ce din 2002 mi-am petrecut majoritatea timpului în această zonă. După o aplicaţie cu facultatea în Bolivia în septembrie a acelui an, am pornit pe bicicletă pentru 6 luni să cunosc Anzii, pedalând astfel până în sudul Patagoniei şi din nordul Chile-ului înapoi la Lima. A durat mai puţin de jumătate de an pentru a fii din nou în America de Sud. De data asta am venit să studiez un semestru în Mendoza, Argentina şi pentru a face un stagiu în Santiago de Chile, la Naţiunile Unite - Comisia Economică pentru America Latină şi Caraibe. Din septembrie 2004 până în martie 2005 am fost la Rio de Janeiro. Acolo am fost timp de un semestru la Universitatea Federală, am făcut un stagiu în Consulatul României iar o practică de trei luni la Biroul Regional pentru America Latină şi Caraibe al UN-HABITAT.
Între mai şi decembrie 2006 am fost în Arequipa în sudul Peru-ului unde am făcut o practică la COPASA-GTZ şi am strâns informaţii pentru lucrarea de diplomă despre managementul riscului de dezastru - prevenirea dezastrelor naturale. Sfârşiturile de săptămână am încercat să le petrec la munte, urcând vârfuri andine înalte din zonă.
La sfârşitul lui noiembrie 2007 am avut ultimul examen şi am terminat facultatea. În acel moment deja aveam certitudinea că am fost acceptat pentru un studiu de postgrad la Berlin în 2008 la SLE - Seminarul pentru Dezvoltare Rurală - o specializare practică în cooperare internaţională pentru dezvoltare. Prin intermediul acestui institut am petrecut din nou trei luni de zile în Peru pentru a face un studiu despre situaţia şi conflictele din societatea civilă peruană pentru DED - Serviciul German pentru Dezvoltare. Atât la începutul cât şi la sfârşitul şederii am apucat să ies în munţi şi să restabilesc echilibrul între muncă şi concediu.

Din februarie 2009 a început o nouă perioadă în viaţa mea. După zece ani petrecuţi mai mult sau mai puţin prin universitate şi peste trei ani în America Latină am decis că e momentul pentru o schimbare. Am acuma un job în Africa. Lucrez până în decembrie 2010 într-un proiect GTZ de ajutor de urgenţă în Baraka în RD Congo.

Această pagină există din mai multe motive. Primul a fost angajamentul faţă de sponsorii pe care i-am avut de-a lungul anilor pentru expediţiile cicloturistice de a le face publicitate pe această cale. Apoi, este o platformă bună pentru a populariza cicloturismul în România şi în celelalte zone vizitate de mine, diverse idei şi organizaţii pe care le susţin. Deasemenea, doresc ca www.stefanroman.com să servească şi ca sursă de informaţii pentru cicloturişti, studenţi, călători şi prieteni. În fine, este şi un fel de album de-al meu, când sunt departe de casă şi de cei dragi, mă mai uit la nişte poze şi poveşti care-s publicate pe pagină.

Aşadar, sper să găsiţi ceea ce căutaţi la mine pe pagină, sau dacă nu, să descoperiţi ceva nou.

Mama
Tata
Călin & Maria
Călin & Stefan
Mamcsi & Stefan
 

 

Universität

Humboldt Universität zu Berlin

Seminar für Ländliche Entwicklung

Berlin
Germania

ianuarie - decembrie 2008
Studiu de postgrad - Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare

Eberhard - Karls Universität Tübingen

Tübingen
Germania

octombrie 1999 - noiembrie 2007
Geografia Ţărilor în Curs de Dezvoltare, Ştiinţe Politice

Universitatea Babeş - Bolyai

Cluj - Napoca
România

septembrie 1998 - septembrie 1999
Geografie, Germană, Jurnalistică
februarie - aprilie 2006
Evaluarea Riscului şi Securitatea Mediului

Universidad Nacional de Cuyo

Mendoza
Argentina

august - decembrie 2003
Schimb de experienţă - Geografie

Universidade Federal do Rio de Janeiro

Rio de Janeiro
Brazilia

septembrie - decembrie 2004
Schimb de experienţă - Geografie

2008

Entwicklungspolitische Diskussionstage 2008

Klimawandel im ländlichen Raum der Tropen: Nasse Füße, leerer Magen - jetzt auch noch an die Umwelt denken?!

SLE Peru Studie 2008

Stärkung der Zivilgesellschaft. Bewertung des DED Beitrages in Peru in den Bereichen Demokratieförderung sowie Zivile Konfliktbearbeitung und Friedensförderung

Klimawandel im ländlichen Raum der Tropen: Nasse Füße, leerer Magen - jetzt auch noch an die Umwelt denken?! Stärkung der Zivilgesellschaft. Bewertung des DED Beitrages in Peru in den Bereichen Demokratieförderung sowie Zivile Konfliktbearbeitung und Friedensförderung

2,05 MB

2007
Diplomarbeit an der Eberhard-Karls Universität Tübingen zur Erlangung des akademischen Titels Diplom-Geograph
Die Integration der Risikoanalyse in Raumordnungsprozesse.
Eine Chance für nachhaltige ländliche Entwicklung in Castilla, Arequipa, Peru?
 
2006

9,81 MB

SS 03

Modernisierung der Landwirtschaft mittels Bewässerungsfeldbau und Aufforstung

HS Regionale Entwicklungsplanung in Bolivien
Protokoll zum Geländepraktikum in Bolivien

SS 02

Staatsreform in Peru

HS Der Beitrag der CEPAL zu den lateinamerikanischen Entwicklungstheorien

WS 01/02

Integrierte ländliche Entwicklung und regionale Entwicklungsplanung. Das Beispiel der Programme POLONOROESTE, PRODEAGRO und PLANAFLORO im südwestlichen Amazonasgebiet Brasiliens

HS Raumplanung in Entwicklungsländern

 

© www.stefanroman.com 2001 - 2009
vizitatori